Derneğimiz

27.08.1986 tarihinde Sn. Hikmet Neguç’un girişim ve çabalarıyla kurulan derneğimiz bugüne gelinceye kadar bir çok hemşerimizin de katkılarıyla Düzce ilinin kültür mozaiğinde en temel yapı taşı olma özelliğini korumuş ve korumaya devam etmektedir. Başlangıcında içinde bir masa ve 6 sandalye bulunan 9 m2 bir büroda başlayan Derneğimizin kurucuları Hikmet Neguç, Hikmet Yıldız, Nail Özbek, Sezgin Özcan, Yılmaz Dursun, Fettah Durmaz ve İlhan Ay’dır.

Kuruluşundan bugüne özveri ile çalışan üyelerimiz ve hemşerilerimizin de katkılarıyla bugün Derneğimiz, İstanbul Caddesi Seyhan İşhanı no.34 kat 4 adresinde bulunan toplam 230 m²’lik merkez ofise ilave olarak Arapçiflik Mahallesindeki 3.150 m² bahçesi ve 320 m² lik kapalı alanı bulunan tesisleri ile faaliyetlerine devam etmektedir.

Derneğimizin yayını olan Tızeğus Bülteni Ocak 1992’den beri bir çok tarihi ve kültürel bilgilerin kayda geçirilmesine aracılık etmiştir. Dönem dönem yayınına ara verilmek zorunda kalınmış olsa da bugüne kadar Düzce’deki Çerkeslerin sesini tüm dünyaya duyuran en başarılı haber bültenidir.

Derneğimiz bünyesindeki folklor çalışmaları kuruluşundan bugüne aralıksız devam etmektedir. İlk olarak 1986 yılında Düzce Kafkas Halk Dansları topluluğu olarak çalışmaya başlayan halk dansları ekibi 1999 yılında Tızeğus Halk Dansları ve Şarkıları Topluluğu adını aldı. Bir çok profesyonel dansçının da yetişmesine emek sarf etmiş olan derneğimiz bugün de folklor çalışmalarına aralıksız devam etmekte ve çeşitli eğitim kuruluşlarının konu ile ilgili faaliyetlerine de katkı sağlamaktadır. Bugün derneğimiz bünyesinde Tızeğus Halk Dansları Topluluğunun yanı sıra Tinef Çocuklar ve Yıldızlar Halk Dansları Topluluğu, Jıbğa Çerkes Müzikleri Grubu ve Tığanef Mahalli Dans Grubu da bu alanda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ayrıca Derneğimizce öğrenci bursları, sosyal yardımlar, dayanışma etkinlikleri, tarihi ve kültürel çalışmalar, eğitim öğretim gibi konularda da her dönem aktif olarak faaliyetler yürütülmektedir.