DÜZCE’DE ANADİLİMİZ İLE İLGİLİ GELİŞMELER

2018 yılı KAFFED tarafından anadili yılı ilan edilmiş ve bu çerçevede 2018 Bahar döneminde Derneğimizde Düzce Halk Eğitimi Müdürlüğü bünyesinde Adıgece (Çerkesçe) kursları açılmıştı. Yine 2018-2019 Döneminde Anadilimizin yaşatılması ve geliştirilmesine yönelik olarak 1- 15 Ekim 2018 tarihleri arasında Düzce’de gerçekleşen etkinlikleri şöyle sıralayabiliriz:

a) 9-10 Ekim 2018 tarihleri arasında Adıgey Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hunago Raşid, Düzce Üniversitesi tarafından ağırlanmıştır. Üniversite yetkililerinin yanı sıra ilgili öğretim üyeleri , öğrenciler ve hemşerilerimizin katılımıyla bir tören düzenlenmiştir. Bu törende Mevlana Değişim Program Protokolü , Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Adıgey Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hunago Raşid tarafından imzalanmıştır. Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. Dolayısıyla lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin hem Maykop’ta hem de Düzce de öğrenim görmeleri mümkün olabilecektir. Düzce Üniversitesi ,Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda var olan Lisans ve Yüksek Lisans programlarının yanı sıra bu yıl da ilk defa Doktora programı açılmış, ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime başlamıştır. Öte yandan aynı törende Botanik Bahçeleri Araştırma Projesi Protokolü de imzalanmıştır. Botanik Bahçeleri Araştırma Projesi Protokolü kapsamında ise daha önce Adigey Devlet Üniversitesi’ndeki Botanik Bahçesi’nde özel bir alanda Düzce Üniversitesi adına oluşturulan Botanik Hatıra Parkına karşılık, önümüzdeki dönemde Düzce Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin yapımı tamamlandığında Adige Kafkas Florası isimli Botanik Hatıra Parkı oluşturulacağı ifade edilmiştir.

b)Derneğimiz ile Adıge Dili Edebiyatı Derneği’nin işbirliği ile Düzce Halk Eğitimi Müdürlüğü bünyesinde Adıgece (Çerkesce) Kursu iki grup halinde Düzce Merkezindeki Dernek binamızda başlamıştır. Adıge Dili ve Edebiyatı Derneği’nin girişimleri sonucunda, yine Halk Eğitimi bünyesinde;

1-Adıge Kültür Evinde (Köprübaşı ) iki grup,

2-Kirazlı (Siyokoğlu) köyünde iki grup,

3-Aydınpınar (Şaguçhable) köyünde bir grup,

4-Mustafa Kemal Ortaokulunda dört sınıf, Adıgece (Çerkesce) dil ve okuma-yazma öğrenmektedir.

Yeni kurs açma çalışmaları da devam etmektedir. Kurslarımız, Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı mezunları tarafından verilmektedir.

DÜZCE ADIGE KÜLTÜR DERNEĞİ